Verstuikte enkel

Een verstuikte enkel is een relatief klein letsel, maar ook bij deze blessure is een juiste behandeling van belang. Wanneer u niets doet aan de verstuikte enkel, loopt u namelijk het risico op een chronische enkelbandblessure. De kracht in de enkel neemt namelijk af, waardoor het gewricht minder stabiel wordt of het uithoudingsvermogen slechter wordt. Neem daarom op tijd contact op met uw arts of fysiotherapeut voor een behandeling van uw verstuikte enkel. Zeker wanneer de pijn blijft toenemen, de enkel erg stijf en instabiel is of wanneer u het gevoel heeft dat het gewricht blokkeert.

Wat is een verstuikte enkel en wat is de beste behandeling?

Als u uw voet te ver naar de binnen- of buitenkant beweegt, kunt u uw enkel verstuiken. Om de enkel te verstevigen, zit er normaal gesproken een gewrichtskapsel omheen dat samen met de pezen en enkelbanden de enkel stabiliseert. Wanneer u uw enkel verstuikt, rekken de buitenste enkelbanden op en ontstaan er kleine scheurtjes. Dit heeft een verzwikte enkel tot gevolg. Op het moment van de verzwikking kunt u het gevoel hebben gehad dat er iets scheurde of knapte. Daarna merkt u dat de enkel verstuikt is doordat lopen en staan moeilijk en pijnlijk is. Bovendien kan er een bloeduitstorting op de enkel zitten, waardoor de enkel blauw wordt en dik aanvoelt. Hoe u de verstuikte enkel ook heeft opgelopen, het is belangrijk dat u snel start met de juiste behandeling.

Wat zijn de risicofactoren?

De kans op een verstuikte enkel neemt toe als u:

  • Een verminderd gevoel voor evenwicht heeft;
  • Wandelt, loopt of sport op ongelijke grond;
  • Sporten beoefent waarbij mensen tegen elkaar botsen;
  • Al eerder een verstuikte enkel heeft gehad.

Hoe kan ik het beste mijn enkel blessure behandelen?

Probeer de enkel zo snel mogelijk na de verstuiking te koelen om de zwelling tegen te gaan. Het liefst met de schoen aan, omdat dit de zwelling minimaliseert en ervoor zorgt dat de schade niet verergert (voor het geval er sprake is van een breuk). Koel vijftien tot twintig minuten met koud stromend water of met ijs. Wikkel het ijs in een theedoek of washandje om ervoor te zorgen dat de huid niet bevriest en herhaal dit vier tot vijf keer. Als u na het koelen nog steeds veel pijn hebt of nog niet kunt steunen op de enkel, raden wij u aan om langs te gaan bij uw huisarts, de fysiotherapeut of de afdeling Spoedeisende Hulp. Naast het koelen van enkel kunt u het volgende doen:

  • Leg de enkel hoog om de zwelling te verminderen;
  • Laat de enkel rusten en loop zo min mogelijk tot de ergste zwelling weg is;
  • Draag goed passende schoenen;
  • Beoefen geen risicovolle zaal- en contactsporten tijdens de blessure;
  • Draai rondjes met uw tenen of voet: dit stimuleert de doorbloeding, dringt de zwelling terug en voorkomt dat de enkel stijf wordt.

Als u een paar dagen na de ‘misstap’ weer gewoon op uw enkel kunt staan en weer kunt lopen, kunt u de enkel gewoon belasten tijdens dagelijkse bezigheden.

Wat kan de fysiotherapeut doen?

Als u bovenstaande adviezen heeft opgevolgd en niet snel effect merkt, is het verstandig een afspraak te maken met onze fysiotherapeut voor een behandeling van uw verstuikte enkel. Dit bespoedigt uw revalidatieproces. Ook met chronische klachten kunt u bij ons terecht. De fysiotherapeut geeft u dan oefeningen en kijkt of het nodig is om de enkel te verstevigen. Zo zorgt hij of zij voor de juiste behandeling zodat uw verstuikte enkel zo voorspoedig mogelijk geneest.

Wanneer kan ik mijn enkel weer gewoon belasten?

In de meeste gevallen kunt u één tot twee weken na de verstuiking weer normaal lopen. Bijna iedereen kan na zes tot acht weken vrijwel alles weer doen. Overleg met de therapeut wanneer u kunt beginnen met sporten. Want niet alleen de juiste behandeling is belangrijk bij een verstuikte enkel. Wanneer uw enkel genezen is, is het natuurlijk wel belangrijk dat u een nieuwe verstuiking voorkomt.

Voorkom in de toekomst een enkelblessure en maak een afspraak

Om een enkelbandblessure te voorkomen, is het verstandig om goed passende schoenen te dragen. Daarnaast kunt u uw onderbenen trainen, tape aanbrengen of een brace dragen bij het beoefenen van risicovolle sporten zoals zaal- en contactsporten. Beperk het gebruik van tape of een brace alleen tot wedstrijden. Een zwachtel geeft géén bescherming tegen verstuiking. Voor hulp bij het aanbrengen van de tape of een zwachtel kunt u het best een afspraak maken met de fysiotherapeut. Hij of zij heeft alle kennis in huis voor de juiste behandeling van uw enkel blessure. Neem contact op en maak een afspraak in onze praktijk.

0314 – 33 02 00
info@wilbrinkwassink.nl
06 – 38 54 27 99 (alleen whatsapp)

Klik hier voor extra informatie

verstuikte enkel