Wat is astma?

Astma is een aandoening waarbij de luchtwegen continu ontstoken zijn. De slijmvliezen van de luchtwegen zwellen op, waardoor er extra slijm en irritatie ontstaat. Door de continue aanwezige ontsteking in de luchtwegen, zijn ze overgevoelig voor prikkelingen (zoals huisstofmijt, roken, inspanning etc). Bij een prikkeling ontstaat er een afweerreactie waardoor de spieren rondom de bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) gaan aanspannen en meer slijm aangemaakt gaat worden. Wanneer deze reactie plaatsvindt is er sprake van een astma-aanval. De ernst hiervan verschilt per persoon, per moment en uit zich in benauwdheid en hoesten.

Astma is een chronische aandoening en gaat dus niet meer over. De luchtwegen zullen continu wat ontstoken zijn. De uiting van de klachten is echter wisselend; er kunnen periodes van veel en weinig klachten zijn.

Verschillende soorten astma

Hoewel er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende vormen van astma, kan het ook zijn dat iemand meerdere vormen tegelijk heeft.
Bij allergische astma reageert iemand op stoffen die een allergische reactie kunnen geven, zoals huisstofmijt, dieren, stuifmeel e.d.
Met niet-allergische astma reageert men juist vaak op weersomstandigheden, uitlaatgassen, rook , parfum e.d.
Bij inspanningsastma uiten de klachten zich alleen tijdens het sporten, en dan met name wanneer de inspanning te snel gestart wordt.
Tot slot kan er ook sprake zijn van ernstig astma, een variant die lastig onder controle is te krijgen met medicatie.

Symptomen/klachten

Voornaamste klachten:

  • benauwdheid
  • slijm ophoesten
  • piepende ademhaling
  • snel buiten adem/ kortademigheid
  • verminderde energie

Systemische gevolgen:

  • verminderde conditie
  • verminderde spierkracht
  • vermoeidheid

Bij allergisch astma:

  • niezen
  • jeukende ogen
  • gezwollen oogleden
  • droge hoest
  • verstopte neus

Daarnaast kunnen er ook psychische klachten ontstaan zoals angst tijdens een astma-aanval.

Oorzaak

Een duidelijke oorzaak voor het ontwikkelen van astma is nog niet bekend. Een deel lijkt erfelijk bepaald te zijn. Daarnaast kan iemand die vaak met stoffen die een allergische reactie veroorzaken in contact komt, hier geleidelijk aan een allergie voor gaan ontwikkelen. Daarnaast is bekend dat baby’s meer kans hebben op het ontwikkelen hiervan als ze te vroeg zijn geboren of wanneer de ouders hebben gerookt tijdens de zwangerschap.

Fysiotherapie bij astma

Aan de hand van een uitgebreide intake bestaande uit een anamnese en fysiotherapeutisch onderzoek, wordt in overleg met u een passend behandelplan opgesteld.

De behandeling kan bestaan uit:

– informatie over de aandoening
– (tijdig) herkennen en leren omgaan met een aanval
– aanleren juiste ademhaling, toepassen in verschillende omstandigheden (tijdens inspanning)
– aanleren huffen en hoesten (om overtollig slijm omhoog te krijgen/op te hoesten)
– vergroten van de spierkracht
– vergroten van het algeheel uithoudingsvermogen
– ademspiertraining
– adviezen met betrekking tot bewegen in het dagelijks leven
– informatie over belasting/belastbaarheid, grenzen (her)kennen
– energieverdeling

De fysiotherapie behandeling richt zich ook op zelfmanagement. Omdat astma een chronische aandoening is zal iemand ook zijn hele leven moeten blijven trainen. Hierbij zal in eerste instantie vaak veel fysiotherapeutische begeleiding nodig zijn, welke langzaam afgebouwd kan worden waarbij patiënten steeds meer zelf kunnen doen.

Vergoeding

De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, zult u de behandelingen zelf moeten betalen, zie onze tarieven.

Op longsfonds kan je hier ook meer informatie over vinden.

Maak direct een afspraak!

 

wat is astma