Elke sporter zal hem herkennen: de gevreesde eerste training na een lange zomerstop. Tijdens die training is het zwaar afzien. Je conditie is niet wat het geweest is en doordat het nog ongebruikelijk warm is, voelt de inspanning 10 keer zwaarder. Na de training volgt een fikse spierpijn in kuiten, hamstrings, billen en zelfs buikspieren, die zeker een paar dagen aanhoudt.
Wij van Wilbrink Wassink Fysiotherapie adviseren trainers en spelers graag in een optimale voorbereiding van het nieuwe seizoen. Zijn er klachten, klaag je over pijn? Zorg dat je er tijdig bij bent. Vraag advies aan een fysiotherapeut. Hoe eerder je er bij bent, hoe eerder de blessure is verholpen. Als je te lang wacht, ben je zo een deel van het seizoen kwijt.
➡️Hoe fit is het team na de zomerstop
Na de zomerstop is er ieder jaar de grote vraag: hoe is het met de conditie van het team gesteld? Hebben de spelers hun conditie op peil weten te houden of was het vooral genieten van zon, zee, strand? Het belangrijk om een goede inschatting te maken van het conditieniveau van het team.
➡️Overbelasting door onderbelasting
Na de zomerstop bestaat er een vergroot risico op het ontstaan van blessures. De oorzaak hiervan is vaak, omdat de spelers ongetraind aan de voorbereiding van het seizoen beginnen. Een klassieke fout is ook dat de belasting tijdens de training te groot is ten opzichte van de belastbaarheid van de spieren en pezen van de spelers. Door een verkeerde trainingsopbouw liggen overbelasting blessures op de loer!
➡️Groei bij jeugdspelers
Tijdens rustperiodes, zoals de zomervakantie en de zomerstop van de voetbal, zie je vaak dat jeugdspelers een groeispurt doormaken. Dit heeft ook gevolgen voor het lichaam. De spieren hebben vaak nog niet de optimale aanpassing gemaakt aan de nieuwe lichaamslengte. Daarom is ook voor jeugdspelers een gedoseerde trainingsopbouw extra belangrijk, dit om bijvoorbeeld liesblessures te voorkomen.
➡️Blessurepreventie
Naast een goede trainingsopbouw in de voorbereiding zijn coördinatie-, loopoefeningen, kracht- en stabiliteitsoefeningen belangrijk om blessures te voorkomen. Een goede coördinatie en looptechniek en goede kracht en stabiliteit van rug-, heup- en bovenbeenspieren vergroot de wendbaarheid, snelheid en reactievermogen van spelers. Hiermee verklein je het risico’s op blessures.
➡️Rekken of niet rekken
Vanuit de literatuur is geen eenduidigheid over het positieve effect van rekken. Wel is bekend dat verkeerd rekken de kans op spierblessures juist vergroot. Ons advies is om het rekken na de warming up helemaal achterwege te laten. Toch kan rekken zinvol zijn, bijvoorbeeld bij spelers die erg in de groei zitten. Op advies van een behandelend fysiotherapeut kunnen spelers thuis specifieke rekoefeningen doen.
➡️Blessure?
Loop niet te lang met een blessure door. Een fysiotherapeut kan een duidelijke diagnose en behandelplan opstellen, zo kan een speler verantwoord sporten en indien mogelijk snel weer deelnemen aan de training. Een fysiotherapeutische behandeling valt onder de aanvullende verzekering, hier hoeft geen eigen risico over betaald te worden. De behandeling van jeugdspelers tot 18 jaar wordt altijd volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
Wij wensen iedereen veel succes met de voorbereiding!